Skip to main content
Vår kompetanse - din trygghet

Samlivsbrudd

SamlivsbruddVi bistår hvert år mange samboerpar og ektepar som av ulike grunner velger å gå hvert til sitt. Samlivsbrudd er som regel en følelsesmessig belastning og det oppleves ofte som en stor avlastning å kunne «sette bort» den økonomiske delingen. Reglene for det økonomiske oppgjøret er ulikt for samboere og ektefeller, jf. nedenfor.

Når det er barn under 16 år i forholdet, er det viktig å merke seg at partene må møte til mekling ved familievernkontoret eller hos annen offentlig godkjent mekler. Dette gjelder både for samboere og ektefeller. Etter gjennomført mekling får man utstedt en såkalt meklingsattest som er gyldig i 6 mnd og som må vedlegges en evt. søknad om separasjon, søknad om barnebidrag, søknad om dobbel barnetrygd, stevning i foreldretvist mv. Dersom gyldigheten utløper, kan man be om ny mekling og få ny meklingsattest.

Hva gjelder ektefeller, så har vi en lov som heter Ekteskapsloven som regulerer hvordan den økonomiske delingen skal skje, med mindre ektefellene blir enige om noe annet. Det er viktig å merke seg at det er såkalt avtalefrihet på oppgjøret mellom ektefeller. Avtalefriheten forutsetter at det faktisk har funnet sted et brudd, og kan ikke gjøres gjeldende ved ekteskapets inngåelse eller underveis. Da er reglene i ekteskapsloven bindende. Men ikke sjelden finner ektefeller som er i en prosess med å gå fra hverandre, løsninger som passer akkurat disse partene bedre enn det som ville blitt utfallet etter loven.

Les advokat Høytes artikkel om skifteoppgjør med regneeksempler her: Økonomisk oppgjør etter samlivsbrudd mellom ektefeller - Skifteoppgjør (advokat-falkanger.no)

For samboere er hovedregelen «mitt er mitt og ditt er ditt», med mindre annet er avtalt i en samboeravtale / samboerkontrakt. Det betyr at både det hver av samboerne tar med inn i samboerforholdet, og det de skaffer seg i løpet av samlivet, i utgangspunktet er deres eneeie og kan beholdes ved et brudd. Vi har i Norge ingen egen lov for samboere, og mange samboere tror dessverre feilaktig at de likestilles med ektefeller når samboerskapet har vart over år og / eller de har barn. Sameieloven gjelder for samboere som for andre som eier noe sammen, for eksempel bolig. Lov om bustandsfellesskap gir også samboere visse rettigheter til å overta felles bolig og felles innbo / løsøre. I tillegg til «eneeie» og «avtalt sameie» mellom samboere, kan sameie mellom samboere oppstå gjennom indirekte bidrag til anskaffelsen, f.eks. ved at en samboer passer barn slik at den andre kan tjene penger og nedbetale gjeld. Høyesterett avsa i 2011 to klargjørende dommer om økonomisk oppgjør mellom samboere som det er viktig å kjenne til dersom man mener å ha opparbeidet seg et sameie i den samboers eiendeler.

Det er også verdt å merke seg at overdragelse (tinglysning) av fast eiendom mellom ektefeller ikke utløser dokumentavgift på 2,5 % av verdien til Staten. Dette gjelder også under ekteskapet. For samboere gjelder fritak for dokumentavgift kun etter samlivsbrudd, og fritaket forutsetter at samboerne har hatt felles folkeregistrert adresse i 2 år før bruddet eller har / har hatt / eller venter barn sammen.